info@vode-jastrebarsko.hr   | BESPLATNI INFO BROJ:    +0800 200-029

HomeMladi Jaskanci učili o važnosti čuvanja i zaštite vodeVijestiMladi Jaskanci učili o važnosti čuvanja i zaštite vode

Mladi Jaskanci učili o važnosti čuvanja i zaštite vode

25.03.2019. RAZNIM AKTIVNOSTIMA U OKVIRU PROJEKTA NAŠA VODA, NAŠA BUDUĆNOST U JASTREBARSKOM JE OBILJEŽEN SVJETSKI DAN VODA

Jastrebarsko, 25. ožujka 2019. – Jastrebarsko je i ove godine različitim aktivnostima obilježilo Svjetski dan voda. Aktivnosti su organizirane u okviru projekta Naša voda, naša budućnost, koji je usmjeren na dodatno podizanje kvalitete jaskanske vode tako što će unaprijediti planiranje i spremanje zaliha pitke vode, smanjiti zagađenje prirode i povećati razinu zaštite okoliša.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda započeo je u petak 22. ožujka u prijepodnevnim satima, kad je za djecu Dječjeg vrtića Radost održana predstava „Cvijeće priča“ u izvedbi Kazališta Škrabe. Najmlađi Jaskanci tako su kroz priču o djevojčici Sabini i njezine pustolovine na  Cvjetnoj livadi mogli saznati o čemu to priča cvijeće, zašto ga je potrebno zalijevati i brinuti se o njemu te koliko je za budućnost našeg planeta i svih nas potrebna čista voda, kiša i more.

Učenici Srednje škole Jastrebarsko u petak su posjetili Vodospremu Draga Svetojanska, prvi objekt izgrađen u okviru projekta Naša voda, naša budućnost. Ondje su ih dočekali i pozdravili zamjenici gradonačelnika Grada Jastrebarskog Domagoj Šlat i Stipe Bučar, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog Ivan Budišćak te Tomislav Ciban, direktor razvoja i tehničke pripreme poduzeća Vode Jastrebarsko d.o.o., korisnika projekta Naša voda, naša budućnost.

„Grad Jastrebarsko od samog početka podržava ovaj projekt u želji da našim sugrađanima osiguramo još čišću i kvalitetniju vodu te zaštitimo prirodu našeg kraja. Međutim, važno je da smo svjesni da je odgovornost za čistu vodu i na nama samima. More, jezera i vode općenito mjesta su u kojima završava najveća količina otpada i na svima je nama da to spriječimo ponašajući se odgovorno prema okolišu. Pozivam sve vas da češće razmislite o tome koliko nam je svima voda važna, koliko bi nam teško da nemamo pristup vodi i koliko nam je dragocjeno što nam je nadohvat ruke, čim otvorimo slavinu, a što često zaboravljamo“, poručio je učenicima Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarskog, koji ih je i na primjeru svakodnevnih predmeta podsjetio na to koliko mnogo otpada stvaramo i ne razmišljajući o tome.

„Uz to što ćemo projektom unaprijediti život naših sugrađana, važno nam je i educirati buduće naraštaje o tome koliko je važno čuvati vodu i štititi okoliš, stoga svake godine obilježavamo Svjetski dan voda s djecom od vrtićke do srednjoškolske dobi. Ovakvim aktivnostima nastojimo djecu i mlade osvijestiti da svatko od nas od najranijeg djetinjstva ima važnu ulogu u očuvanju vodnog bogatstva po kojem je Jastrebarsko nadaleko poznato“, izjavio je Tomislav Ciban, direktor razvoja i tehničke pripreme Voda Jastrebarsko.

Nakon što su čuli više o projektu Naša voda, naša budućnost i njegovom značaju za sve stanovnike Jastrebarskog i okolice, srednjoškolci su razgledali unutrašnjost vodospreme te prisustvovali i zanimljivom predavanju Marine Hublin, rukovoditeljice Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Ona im je s pomoću pokretnog laboratorija demonstrirala analizu zdravstvene ispravnosti vode, a nakon toga su se svi zajedno i sami uvjerili u kvalitetu i čistoću jaskanske vode. Potom su posjetili imanje Repro Eko Volavje, gdje su saznali više o ekološkom uzgoju žitarica i svim blagodatima ekoloških namirnica te obišli pogonski mlin koji energiju vode pretvara u električnu energiju. Tijekom posjeta mogli su i kušati različite pripravke od algi i žitarica te prirodne sokove.

U ponedjeljak 25. ožujka u Domu kulture Jastrebarsko osnovnoškolci i srednjoškolci u prisustvovali su predavanju Marine Hublin tijekom kojeg su saznali više o povijesti sustava vodoopskrbe te najvećim izazovima današnjice kad je riječ o vodoopskrbi.

Projekt Naša voda, naša budućnost započeo je u listopadu 2017. godine, a u ožujku 2021. godine planira se dovršetak radova koji obuhvaćaju dogradnju sustava vodoopskrbe, dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna je vrijednost projekta gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72 posto neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. Ostatak iznosa financiraju Grad Jastrebarsko i Vode Jastrebarsko d.o.o.

Za više informacija o projektu posjetite www.nasavoda.hr.

Kontakt za medije:

Maja Gradišar Perotić

Media Val – agencija za komunikacijski menadžment

T: 01 3691 851

M: 091 6252 091

E: maja.gradisar.perotic@media-val.hr

Vode Jastrebarsko.hr službene stranice, sva prava pridržana © 2024 Vode Jastrebarsko

Skip to content